MTMT információk

A Magyar Tudományos Művek Tára a magyar szerzők tudományos publikációinak és az azokat idéző közleményeknek a hiteles bibliográfiai adatbázisa. A 2015. évi CXXXI. törvény egyes, a felsőoktatás szabályozására vonatkozó törvények módosításáról rendelkezik arról, hogy az MTMT országos közszolgáltatás, a feltöltött adatokat nemcsak szerzői, de intézményi szinten is kötelező nyilvánossá tenni.
Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár célja, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem számára olyan adminisztrátori és módszertani hátteret biztosítson, amelynek segítségével az Egyetem teljes tudásvagyona megjelenik a Magyar Tudományos Művek Tárában.
Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár campuskönyvtárai által biztosított MTMT adminisztrátori hálózat segíti az Egyetem oktatóit, kutatóit, hallgatóit a rendszer használatában, az adatok feltöltésében és ellenőrzésében.

 

Aktuális MTMT információk

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem struktúrájának kialakítása az MTMT rendszerében befejeződött. A szervezeti egységek felvételét követően az oktatók, kutatók hozzárendelése megtörtént. Aki már regisztrált az MTMT-ben, nem szükséges új regisztrációt indítania, a jelenlegi hozzáférésével a MATE alegységét is látja az adatlapján az Intézményhez csatolás mezőben.

Az e-mail címek változása miatt az MTMT-ben is az „Adataim szerkesztése” menüpontban az új intézményi e-mail címét állítsa be. Az e-mail cím módosítását követően a rendszer küld egy automatikus értesítést, amelyben meg kell erősíteni a címváltozást.
A bejelentkezéshez elfelejtett felhasználónév vagy jelszó esetén, valamint az e-mail cím módosításához segítséget kérhet MTMT adminisztrátorától vagy az mtmt@uni-mate.hu e-mail címen.
 
Fontos tudnivalók a publikációs adatok frissítéséhez
 
 Az MTMT adatbázisba a tudományos művek adatainak feltöltéséért, naprakész nyilvántartásáért, és az adatok hitelességéért a művek szerzője a felelős, abban az esetben is, ha nem személyesen végzi az adatfeltöltést.
 
 Az adatfelvitel során a közlemények jellegének, típusának és besorolásának helyes megadása kiemelt fontossággal bír, a bírálatok, szakterületi táblázatok és a publikációs lista hitelessége érdekében. A megfelelő beállításhoz segítséget a Jelleg, típus, besorolás v4.3 (2018.09.18.) útmutatóban talál.
Az értékelési eljárásokban leginkább csak a tudományos, néhány esetben az oktatási jellegű publikációk számítanak, ezért elsősorban ezeknek a bevitele javasolt. Az „Egyéb / Nem besorolt” típusba tartozó előadások felvitele nem javasolt, mert ezek nem számítanak bele a tudományértékelésbe, kivételt képeznek ebben a típusban az „Egyéb / Kutatási jelentés” besorolásba tartozó tanulmányok.
 
Ahhoz, hogy a szerzői publikációk az intézményi statisztikában is megjelenjenek, közleményenként meg kell határozni, mely intézményhez tartozik a publikáció. Ha a publikáció teljes szövegén ez az adat elérhető, az ott megadott affiliációt kell alapul venni. Ennek hiányában a szerző saját nyilatkozata alapján lehet az intézményt a közleményhez rendelni.
A Szent István Egyetem valamely szervezeti egységének affiliációjával megjelent és még a későbbiekben megjelenő publikációk esetében az adatfelvitel során az MTMT-ben is a SZIE affiliációt kell hozzárendelni.
 
Megjelenés előtti közleményként kizárólag olyan folyóiratcikk rögzíthető helyesen, amelynek lektorált, megjelenésre elfogadott változata teljes szöveggel elérhető adatbázisban in press megjelöléssel és/vagy a folyóirat, kiadó oldalán.