Magyarország orchideái

Borító: 
Lapok: 
Szerző: 
Molnár V. Attila
Csábi Miklós
Kiadó neve: 
Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszék
Kiadás éve: 
2021
Ismertető: 
„Amikor orchideákra gondolunk, általában az egzotikus tájak élénk színekben pompázó virágai jutnak eszünkbe. Azt azonban még a legtájékozottabb gyűjtők közül is kevesen tudják, hogy hazánk erdeiben és rétjein is él közel hetven orchideafaj, amelyek - ha méretükben nem is közelítik meg nemesített társaikat - forma- és színgazdagságban, vagy életmódbeli különlegességben könnyedén versenyre kelnek velük.
Ez a kiadvány a teljesség igényével mutatja be valamennyi Magyarországon vadon élő orchideafajt és -hibridet, de a rövid, tömör szöveges ismertetést és rengeteg képet tartalmazó zsebkönyvet mérete mégis alkalmassá teszi arra, hogy egy kirándulás során a hátizsák zsebébe tegyük.”
„Madársisak és nőszőfű, gérbics és bibircsvirág: a magyarországi orchideák nemcsak a legszebb, de a legemlékezetesebb nevű vadvirágaink közé is tartoznak. A legtöbben nincsenek is tudatában annak, hogy az orchideák nemcsak a trópusokon honosak, hanem nálunk is él legalább hetven fajuk, ahogy az Antarktisz kivételével minden földrészen. A következő hetekben kitavaszodik az erdőben, és a most megjelent, zsebkönyv méretű, Magyarország orchideái című kézikönyvvel bárki azonosíthatja azokat az orchideákat, amelyekről eddig nem is gondolta volna, hogy azok.”
„A szerző huszonkettedik könyve a magyar orchideák átfogó terepi útmutatója. 71 fajt, 8 alfajt, 831 kiváló minőségű színes fényképet és informatív terjesztési térképeket tartalmaz.”
Források:
 
További érdekességek a könyvről és a hazai orchideákról Molnár V. Attila Facebook-oldalán és kutatói blogján: