Idegenhonos lágyszárú özöngyomok : megismerése, visszaszoríthatósága

Borító: 
Lapok: 
Szerző: 
Dr. Nádai Magda
Kiadó neve: 
Dr. Nádai Magda magán
Kiadás éve: 
2020
Ismertető: 
AJÁNLÁS
 
„Tisztelt Olvasó!
 
Az idegenhonos inváziós fajok terjedésének visszaszorítása korunk egyik legnagyobb kihívását jelenti. Ezek az eredeti elterjedési területükön kívül legtöbbször agresszívan terjedő, gyors szaporodással jellemezhető, jó versenyképességű fajok könnyedén veszik át az uralmat egy adott terület őshonos élőlényei felett, visszafordíthatatlan károkat okozva az ökológiai rendszerekben.
 
Felismerve e probléma súlyosságát, az e fajok elleni egységes fellépést, az Európai Unió 2015. január 1-jétől hatályos rendeletben (1143/2014/EU rendelet) szabályozza, melynek előírásai minden tagállamra egyformán kötelezőek. Azok az özönfajok, melyek az Unió teljes területén veszélyeztetik a honos élővilágot, a jogszabály szerinti jegyzékre kerülnek. E fajok közül több már hazánkban is megjelent, ilyen például a könyvben is szereplő bíbor nebáncsvirág, a két medvetalp-faj, vagy a hazánkban széles körben elterjedt közönséges selyemkóró. Azonban számos olyan idegenhonos növényfaj is előfordul Magyarországon, amely e listán nem szerepel, a hazai fajokra nézve azonban mégis magas kockázatot jelent. E könyvben mindkét csoport képviselőinek leírásával találkozhatunk, közérthető formában.
 
A könyv első részében főként természetes környezetben megjelenő, a második részben főleg művelés alatt álló területeken gyomosító fajokkal ismerkedhetünk meg. Több, mint harminc idegenhonos lágyszárú özönfajról szerezhetünk praktikus ismereteket: amellett, hogy segítséget kapunk azonosításukhoz, azt is megtudhatjuk, hogyan és mikor kerültek hazánkba, hol bukkanhatunk rájuk, és mit tehetünk annak érdekében, hogy további terjedésüket visszaszorítsuk. E lényeges információk mellett egy-egy szórakoztató érdekességet is felfedezhetünk.
 
Hazánkban az idegenhonos inváziós fajok elleni küzdelemben az államigazgatási szervek szerepvállalása a legfajsúlyosabb. A munka oroszlánrészét a nemzeti park igazgatóságok látják el, melyek az adatgyűjtés mellett természetvédelmi kezelést is végeznek, annak hatásait, az inváziós fajok állományainak alakulását pedig nyomon követik, monitorozzák. A nemzeti park igazgatósági szakemberek tapasztalatairól jó példákat olvashatunk a könyv harmadik részében.
 
Természetesen nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az özönfajok visszaszorítása csak akkor vezethet sikerre, ha a társadalom szélesebb rétegei fognak össze egy egységes cél érdekében: az állami szférától a civil szervezeteken át egészen a magánszemélyekig, mindenki tehet azért, hogy megvédjük hazánk különleges, egyedi élővilágát a hívatlan vendégektől. Hogyan tegyük ezt? Ez a könyv arra is ad eligazítást.
 
Akik szívükön viselik Magyarország természeti értékeinek sorsát, azok biztosan érdeklődéssel forgatják majd ezt az özönnövényekről szóló kiadványt.
 
Kellemes és hasznos időtöltést kívánok minden kedves Olvasónak!"

Dr. Rácz András Környezetügyért Felelős Államtitkár