Új adatbázis hozzáférések: MeRSZ, Akadémiai Kiadó szótárai

Olvasóink figyelmébe ajánljuk, hogy 2017 januárjától a Szent István Egyetemen elérhetővé vált az Akadémiai Kiadó által szolgáltatott elektronikus szótárcsomag, valamint a MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás) nevű adatbázis. A gyűjtemények az Egyetem számítógépeiről, saját számítógépről az egyetemi wifin keresztül az Eduroam azonosító használatával, valamint Shibboleth azonosítás használatával az Egyetem hálózatán kívül, saját számítógépről, otthonról is elérhetőek.

A MeRSZ az Akadémiai Kiadó elektronikus alapműveinek strukturált, teljes szövegű, kereshető és folyamatosan bővülő adatbázisa. Az online felület minden platformon egységes megjelenésű és egyszerűen használható. Az adatbázisban található magyar nyelvű alapművek a következő kategóriákon keresztül böngészhetőek: biológia, filozófia, fizika, földrajz, gazdaság, irodalomtudomány, jogtudomány, kémia, matematika, műszaki tudományok, művelődéstörténet, nyelvészet, ókortudomány, orvostudomány, pszichológia és történelem. Emellett lehetőség van az adatbázisban hagyományos keresésre, könyvjelzők és egyéni jegyzetek elhelyezésére, kereszthivatkozások kezelésére, valamint dokumentumrészek másolására vagy nyomtatására.

Az Akadémiai Kiadó MeRSZ adatbázisa az Egyetem hálózatán belül a következő linken keresztül: http://eisz.mersz.org, távolról pedig a https://shibboleth.mersz.org felületen érhető el.

Az Akadémiai Kiadó elektronikus szótárcsomagjában összesen 27 szótár tartalma kereshető online felületen. A szótárak között találhatóak kétnyelvű kézi- és nagyszótárak hét nyelven, valamint szakszótárak és magyar egynyelvű szótárak is (pl. Környezetvédelmi lexikon, A magyar helyesírás szabályai legújabb kiadása). A használat során a keresés prediktív listával támogatott, lehet keresni címszavakra és szótöredékekre, illetve virtuális billentyűzet is elérhető a speciális karakterek beírásához.

Az Akadémiai Kiadó Szótárcsomagja az egyetemi hálózaton a következő linken keresztül: http://eisz.szotar.org, otthonról pedig a https://shibboleth.szotar.org felületen érhető el.

 

Az adatbázisokkal kapcsolatban köszönettel várjuk visszajelzéseiket a tajekoztatas@lib.szie.hu e-mail címre, kérdés esetén forduljanak a Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár tájékoztató könyvtárosaihoz.