Tájékoztató az EISZ nyílt hozzáférésű publikálási kvóták kimerüléséről

Tisztelt Oktató/Kutató Munkatársak!
 
Az MTA Könyvtár és Információs Központban működő EISZ Titkárság tájékoztatást küldött az EISZ nyílt hozzáférésű publikálási kvóták kimerüléséről:
 
A Wiley kiadóval kötött szerződésben foglalt 2020. évi konzorciumi publikálási keretösszeg október végén kimerül, így az egyetem kutatóinak, oktatóinak a Wiley kiadónál történő nyílt hozzáférésű publikációit ettől kezdve 2020. december 31-ig más forrásból kell biztosítani. A Wiley-val kötött több éves szerződés alapján a 2021. évi publikálási keretösszeg 2021. január 1-jén megnyílik, a keretösszeg erejéig újra használható a konzorciumi publikálási kvóta.
 
A Springer Nature kiadóval kötött szintén több éves szerződést közös megegyezéssel módosítják, ennek értelmében a konzorciumban résztvevő intézmények kutatói, oktatói igénybe vehetik a 2021-es APC kvótát, melynek köszönhetően a Springer Nature lapokban való nyílt hozzáférésű publikációk közzétételében idén nem lesz fennakadás. Felhívják a figyelmet arra, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy 2021. év második félévétől – amennyiben nem kap az EISZ Titkárság külön, pótlólagos APC támogatást, az intézményeknek külön-külön kell majd fizetniük a közreadásért.
 
A Szent István Egyetem által előfizetett további adatbázisok esetében a kiadóknál (Akadémiai Kiadó, Elsevier) az intézményi affiliációval rendelkező levelező szerzők minden további költség nélkül nyílt hozzáférésű módon jelentethetik meg publikálásra elfogadott cikkeiket az év hátralévő két hónapjában.