MATE E-learning hírek

 

 
Kurzuskérelem a 2022/2023-as tanév I. (őszi) félévére
 
Elkészültek az intézetek szerinti mappák a 2022/2023-as tanév őszi félévére.
 
Kérjük, hogy a következő félévre szóló kurzus igényeiket lehetőség szerint a Moodle felületen elérhető kurzuskérelem űrlap kitöltésével küldjék meg számunkra a tárgykód megadásával. Ha az elearning kurzusnak Neptun kódja nincs, elegendő egy "-" jellel jelölni annak hiányát. Mint ahogy ez eddig is kértük, angol nyelvű oktatás esetén legyenek szívesek a kurzus nevét angolul megadni.
 
A félév végén a jelenlegi kurzusokat lezárjuk, így átkerülnek a "Korábbi kurzusok" közé, de az Irányítópultról továbbra is elérhetők lesznek a résztvevők számára. (A teljes tanévben használt kurzusok lezárási dátumát lehetőség van a tanév végére állítani).

Amennyiben utólag szeretnének majd kollégákat felvenni a kurzusokhoz, ezt Önök is megtehetik, vagy emailben kérhetik az adminisztrátorok segítségét az elearning@uni-mate.hu címen.

Részletesebb információkat a kurzusok létrehozásához a Kurzuskérelem útmutatóban találnak.
 
Kérdés esetén az elearning@uni-mate.hu címen érhetnek el bennünket.
 
Örömmel értesítjük Önöket, hogy:
1) a Feladat taneszköz - feltöltött fájlok tömeges letöltése funkció javítva lett, így szükség esetén egyszerre letölthető az összes beadott feladat.
Működik a feltöltött fájlok konvertálása is. Így a hallgatók által feltöltött word, excel, jpeg, stb fájlok pdf formátumba való konvertálás után online megjeleníthetők, javíthatók, és osztályozhatók. Az így megejelenített pdf fájlra szöveges megjegyzések, ikonok, aláhúzás, stb. helyezhetők, amelyek szükség esetén ki is törölhetők, módosíthatóak.
Az  Ouriginal (Urkund) plágiumellenőrzés automatikusan létrejön minden feltöltés esetén, de ez kikapcsolható, ha nincs szükség rá.

2) A BBB terem taneszközbe újból fel lehet tölteni előre az előadás anyagot a beállításoknál a "Bemutató tartalma" résznél. Egy darab,  maximum 100 oldalas pdf fájl feltöltését engedi a rendszer. A PowerPoint fájl előzetes konvertálása pdf formátumba javasolt a kisebb erőforrás igénybevétel céljából.
Ha az előadáshoz szükség van a PPt-ben megszerkesztett animációkra, melyek elvesznek a konvertálás során, akkor inkább a BBB terembe való csatlakozás után a képernyő/alkalmazás megosztása módszert javasoljuk.

 
Az augusztusi webinárium felvételei elérhetőek az „E-learning használata oktatóknak” kurzusban a BBB-webinárium teremben.. A kurzus a https://elearning.uni-mate.hu/course/view.php?id=2066 linken érhető el.
Témakörök:
1. Az e-learning portál és a kurzusoldal felépítése: Irányítópult, blokkok, kollégák felvétele a kurzusba, a kurzus tulajdonságainak beállítása, nyelv, csoportok, beiratkozási kulcs beállítása, tevékenység követése, kétnyelvű kurzusok.
2. Tananyagok, taneszközök a kurzusban
3. Feladat taneszköz, plágiumellenőrzés
4. A teszt beállításai, használata. A kérdésbank. Kérdések tömeges feltöltése
5. A kérdésbank használata. Teszteredmények követése, következtetések, statisztika
6. A BBB és a Teams használata az e-learning kurzusban
7. Importálás (kurzus elemeinek importálása, kérdésbank importálása, BBB-felvétel importálása)
 
Szövegegyezés, plágium
Oktatóink figyelmébe ajánljuk:
 
 
 
Elérhető a Moodle telefonos applikáció.
Belépés után a  tanulók a számukra elérhető kurzusokat tudják megtekinteni.
Megnyithatóak a SCORM csomagok, letölthető dokumentumok és a feladat típusú, illetve teszt tevékenységek is elérhetőek. A tanuló fel tud vele
feltölteni beadandó dokumentumot is.
Tanár nézetből néhány szempontból tud csak többet az applikáció. Például az oktató a beadott feladatokat megtekintheti és osztályozhatja, de a tartalmakat nem tudja szerkeszteni.
A Moodle alkalmazás leírása angol nyelven:
https://moodle.com/app/
 
GYIK - utolsó módosítás 2022. február
 
Újdonságok:
 
Az e-learning használata oktatóknak című kurzusban elérhető két új útmutató:
Teszt és kérdésbank importálása
BBB felvételek importálása
 
 
 
                   
A kurzusokhoz ezentúl az oktatók is hozzá tudják rendelni kollégáikat szerkesztő tanári jogosultsággal, nem kell az adminisztrátorok segítségét kérni ez ügyben. 
 
Felhasználók beiratkoztatása / Szerep hozzárendelése/ keresőmezőbe az azonosító vagy név begépelése (Keresztnév, Vezetéknév sorrendben ),  találat kiválasztása rákattintással, majd ha minden felvenni kívánt személy ki van választva, a Felhasználók beiratkoztatása.
 
 
Módszertani segítség
 
Az e-learning működésével kapcsolatos kérdéseiket az elearning@uni-mate.hu címre küldhetik be. Ugyanitt lehet javaslatot tenni egyes témakörökben tartott konzultációk indítására is.
 
Rendszeriba, leállás, funkciók hibás működése esetén
 
bejelentéseiket elearning@uni-mate.hu címre várjuk. 
Hiba esetén kérjük, hogy pontos, részletes leírást adjanak, pl. melyik kurzusban hány órakor, milyen körülmények között jött elő a hiba, és mindenképp készítsenek teljes ablakos képernyőképet is a hibaüzenetről.
 
Jelszó miatti sikertelen belépés  esetén
 
próbálják megújítani jelszavukat a joker.uni-mate.hu oldalon. Ha ezzel nem oldódik meg a probléma, jelezzék a helpdesk@uni-mate.hu címen.
 
Névváltoztatást
 
is a helpdesk@uni-mate.hu címen kérhetnek.