Október 20 - A Táj Nemzetközi Napja

 
Október 20-át, az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját, A Táj Nemzetközi Napjaként ünnepeljük idén immár harmadik alkalommal. A 2019-es Táj Nemzetközi Napjának kiemelt témája a táj és víz kapcsolata.
 
Európa több országához csatlakozva, Magyarországon is sok változatos programmal igyekeznek felhívni a tájaink értékeire és védelmére a lakosság figyelmét.
 
A vízügyi igazgatóságok olyan projektek eredményeit mutatják be a helyben érintetteknek, amelyekben a beavatkozások figyelembe veszik a táj komplexitását, természeti és kulturális értékét egyaránt őrizve járulnak hozzá az emberi jóllét növekedéséhez. A rendezvények célja egyrészt az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák fenntarthatósági szemléletű megoldásainak megismertetése, másrészt az integrált természetes vízmegtartó rendszer kialakításának népszerűsítése.

A nemzeti park igazgatóságok és a natúrparkok immár hagyománynak tekinthető módon terepi programokkal, túrákkal, tájsétákkal várják az érdeklődőket, ahol a táj jellegzetességeit megtapasztalva kerülhetnek közelebb az érdeklődők az adott táj természeti és kulturális értékeihez.

E rendezvénysorozathoz kötődően, 2019 október 18-án, pénteken nyílik meg az esztergomi Duna Múzeum új állandó kiállítása is, a VÍZEUM, amely a víz és az ember kapcsolatát eddig soha nem látott módon mutatja be.
 
Magyar Natúrpark Szövetség oldalán részletesen megtekinthető a Tájséták listája.
 
Könyvajánlónk ezen alkalomhoz: