Microsoft Office bővítmény is elérhető az Akadémiai Kiadó Szótáraihoz

Az Akadémiai Kiadó elektronikus szótárcsomagjában 29 szótár tartalma kereshető online felületen. A szótárak között találhatóak kétnyelvű kézi- és nagyszótárak, valamint szakszótárak és magyar egynyelvű szótárak is. Az Akadémiai Kiadó Szótárcsomagja az egyetemi hálózaton a következő linken keresztül: www.szotar.net, otthonról pedig a https://shibboleth.szotar.org felületen érhető el.
 

A szótárakhoz ingyenes Microsoft Office bővítmény is letölthető, amely csak az Egyetem számítógépeiről és saját számítógépről az egyetemi wifin keresztül futtatható. Használatával a szövegek írása, szerkesztése vagy fordítása közben a felület elhagyása nélkül érhetőek el a szótárak tartalmai.
A bővítmény a Microsoft Office áruházából tölthető le, amely a Word, a PowerPoint vagy az Excel megnyitását követően a beszúrás menüből érhető el.

A keresőmezőben a szótár kifejezésre kell rákeresni, majd a találati listából a Szotar.net online szótárat kell hozzáadni.  A bővítmény a letöltést követően megjelenik a Microsoft Office programokban: a beszúrás menüben a saját bővítmények között található.

Az alkalmazás a megnyitás után önálló fülön, a szerkesztett dokumentum melletti oldalsávban jelenik meg. A felhasználó legördíthető listából választhatja ki, hogy az összes szótárat vagy adott nyelvhez kapcsolódó szótárakat szeretne használni. A keresőmezővel futtatott keresés eredményeként kapott találati listán a különböző forrásokból származó találatok láthatók, amelyekre kattintva előhívhatók a teljes szócikkek. Fordítás közben jól hasznosítható funkció, hogy a szövegben szereplő szavak kijelölésével automatikusan is futtatható keresés. A pontos találatokat segíti, hogy az alkalmazás felismeri a kijelölt kifejezés szótövét és arra keres rá.

Az adatbázissal kapcsolatban köszönettel várjuk visszajelzéseiket a tajekoztatas@lib.szie.hu e-mail címre, kérdés esetén forduljanak a Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár tájékoztató könyvtárosaihoz.