Geoparkok Magyarországon

Borító: 
Lapok: 
Szerző: 
Tardy János (szerk.)
Kiadó neve: 
Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás éve: 
2021
Ismertető: 
"Az elsősorban természeti értékeket őrző nemzeti parkokról talán még csak-csak hallott a természettudományokban járatlan magyar olvasó is, ám a geopark kifejezést valószínűleg csak kevesen hallották és ismerik. Míg a nemzeti parkelnevezés csaknem másfél évszázaddal ezelőttről, 1872-től, bolygónk első nemzeti parkjának, a Yellowstone Nemzeti Parknak a létrehozásától “datálódik”, a geopark ténylegesen a harmadik évezred “találmánya”. Az Európai Geopark Hálózatot az UNESCO együttműködésével 2000-ben hozták létre, a Globális Geopark Hálózat 2004-ben alakult meg. (...)
 
A kötet a két hazai UNESCO Globális Geopark (Novohrad-Nógrád és a Bakony-Balaton), valamint a tervezett Bükk-vidék Geopark összesen 107 helyszínét, geoturisztikai attrakcióját mutatja be egységes szemlélettel, tudományos alapossággal.
 
A három geoparkot bemutató főfejezetek először egy-egy áttekintő földtani térképen mutatják be az adott geopark elhelyezkedését, a fejezetben később részletesen bemutatott attrakciók helyét és sorszámát, valamint a geoparkban lévő látogatóközpontok helyét. 
(...)
Mind a 107 helyszín bemutatása egy-egy szemléletes, praktikus információkat tartalmazó “ablakkal” kezdődik, melyben kis piktogramok és rövid, tömör szövegek utalnak a védettség jellegére, a képződmény jellegére, típusára, geoturisztikai jelentőségére (pl. tanösvény, bemutatóhely, látogatóközpont), a helyére és megközelítésére. Feltüntetik a helyszínre való belépési pont/kapu földrajzi GPS koordinátáit, valamint a látogathatóságot. Az információs ablakban kapott helyet a helyszínt jelző (a megközelítést elősegítő) részletesebb térképkivágat is, mely feltünteti a jelzett turistautakat, a tanösvényeket, a bemutatóhelyeket és a látogatóközpontokat.
Minden helyszínen rövid bemutatásra kerülnek az adott tájegységek, a helyszín földtani felépítése, fejlődéstörténete, az élő természeti értékek, a veszélyeztetett növény- és állatfajok, valamint - helyszíntől függően - a kultúrtörténeti, kulturális és épített örökségek (pl. várak, vármaradványok, kastélyok, vallási turizmus kegyhelyei), esetenként a szellemi örökségek (pl. palóc örökség, bányászhagyományok). 
 
A (...) tanulmánykötet nem hiányozhat a kirándulást, túrázást, utazást kedvelő vándorok, tanulmányi kirándulásokat szervező pedagógusok könyvtárából (és hátizsákjából)."
Lerner János