COMPASS ajánló

A COMPASS egy elektronikus katalógus: a hazai intézmények által nemzeti licenc vagy egyéni előfizetés keretében beszerzett elektronikus tudományos tartalmak, illetve saját fejlesztésű adatbázisok keresőfelülete. A COMPASS jelenleg az EISZ Nemzeti Program keretében előfizetett adatbázisokat tartalmazza.
 
A COMPASS projekt célja egy olyan országos szintű adatbázis létrehozása, karbantartása és folyamatos működtetése, amely a magyar könyvtárakban elektronikus formában elérhető, kurrens és archív tudományos adatbázisok listáját összegyűjti, rendszerezi és az egyéni felhasználók számára közszolgáltatás jelleggel, ingyenesen és korlátozás nélkül, szabadon hozzáférhetővé teszi - annak érdekében, hogy a magyarországi és a határon túli felhasználók számára naprakész információt biztosítson az adott pillanatban hozzáférhető elektronikus tudományos tartalmak elérésének lehetőségeiről
Az adatbázisban lehetőség van DOI azonosító, folyóiratcím, adatbázis, intézmény és település alapján keresni.  A találatok térképen is megjelennek, jelzi lelőhelyüket és hozzáférési módjukat, feltünteti elérési linkjüket.

A COMPASS az alábbi keresési lehetőségeket nyújtja:
DOI
A digital object identifier (DOI) elektronikus dokumentumok azonosítását teszi lehetővé. A COMPASS DOI szerinti keresője a Crossref OpenURL API segítségével lekért ISSN és dátum adatok alapján meg tudja állapítani, hogy egyes tudományos folyóiratcikkek és egyéb dokumentumok mely hazai intézmények által előfizetett adatbázisban érhetők el. A találati oldalon a keresett cikk adatai, a cikket tartalmazó folyóirat címe, az adott folyóiratot tartalmazó adatbázisok neve, illetve az azokra előfizető intézmények láthatók.

A COMPASS DOI keresője egy további API-t is használ: az Impactstory által fejlesztett oaDOI API segítségével megállapítható, hogy egy DOI-val rendelkező cikk, vagy annak kézirata elérhető-e Open Access formában. A DOI találatok oldalán Open Access folyóiratokban megjelent cikkeket arany, repozitóriumban elérhető cikkeket zöld lakat jelöli. Lakatok hiányában a link a cikk eredeti megjelenési helyére mutat.

Folyóirat
A folyóirat szerinti kereső az egyes adatbázisokban található tartalmak (folyóiratok mellett e-könyvek, jelentések, stb.) címeiben való keresést biztosítja. A pontos találatok biztosítása érdekében beépítésre került a keresési kifejezéseket automatikusan kiegészítő funkció is. Az automata kiegészítő használata nélkül a találati listában minden, a keresésben megadott kifejezéssel egyezést mutató címet kapjuk.


A találati oldalon a folyóiratok címei alatt az azokat tartalmazó adatbázisok listája érhető el, a folyóiratok elérhető évfolyamainak dátumával. Az egyes adatbázisok nevére kattintva láthatóvá válik az azokra előfizető intézmények listája.

Adatbázis
Lehetőség van az egyes adatbázisok nevére való keresésre is, ebben az esetben is a folyóiratkeresőben használt automata kiegészítés segítségével kaphatunk pontos találatokat. Az adatbázis nevére kattintva láthatóvá válik az azokra előfizető intézmények listája.

Intézmény
Intézményi keresés esetén lehetőség van az intézmények hivatalos nevére, illetve azok rövidítésére keresni. A pontos találatokat szintén egy automata keresés kiegészítő segíti. A találati oldalon az intézmények alatt az ott elérhető adatbázisokat érhetjük el az adatbázisokra mutató linkekkel, illetve az intézmény EISZ adategyeztető nyilatkozatban megadott telephelyeit.

Település
Települési keresés esetén alapesetben a keresett település 25 km-es körzetében található intézmények és az ott elérhető adatbázisok listáját tartalmazza a találati oldal. A találatok szűrése funkcióval a távolság 200 km-ig növelhető. Az intézményi találatok esetén az ott elérhető adatbázisokat érhetjük el az adatbázisokra mutató linkekkel, illetve az intézmény EISZ adategyeztető nyilatkozatban megadott azon telephelyeit, amelyek megfelelnek a szűrési feltételekben beállított távolságnak.

Az adatbázissal kapcsolatban köszönettel várjuk visszajelzéseiket a tajekoztatas@lib.szie.hu e-mail címre, kérdés esetén forduljanak a Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár tájékoztató könyvtárosaihoz.